22 Ιουνίου 2024

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την Άσκηση κατά της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων ΜΕΔΟΥΣΑ 2022

Η διοργάνωση της Άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ 2022 από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό την εποπτεία της αρμόδιας για την ένταξη Υφυπουργού, κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική και αξιέπαινη πρωτοβουλία, έχοντας ως πεδίο αναφοράς τη συνέργεια εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών για την αντιμετώπιση μιας από τις ειδεχθέστερες μορφές διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων.

Η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας, που τροφοδοτείται από τα πιο τραυματικά φαινόμενα των κοινωνιών μας (ένοπλες συρράξεις, ακραία φτώχεια, έλλειψη εκπαίδευσης, απουσία κοινωνικής μέριμνας κλπ) παραβιάζει βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττει τον πολιτισμό μας στον πυρήνα του. Έχουμε λοιπόν καθήκον, ως πολιτεία, συνεργαζόμενοι με τη διεθνή κοινότητα, να ενεργούμε συντονισμένα και ολιστικά για την εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων και την προστασία όσων κινδυνεύουν από αυτά.

Η Ελλάδα έχει εναρμονίσει πλήρως το νομικό της πλαίσιο, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές Συμβάσεις και Οδηγίες. Η Βουλή των Ελλήνων, παράλληλα με το σχετικό νομοθετικό της έργο, διατηρεί στην προμετωπίδα της τη θεσμική συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα μέσω της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Υποεπιτροπής της για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.

Μέσα από τη συνεργασία αυτή, αναδεικνύουμε την αξία της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, γνωρίζοντας πως η εγρήγορση και η συνεργασία πολιτείας και κοινωνίας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής, του φόβου, της αδιαφορίας και της ατιμωρησίας.

Η Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2022 δυναμώνει αλλά και αναδεικνύει την ετοιμότητά μας για τη θεσμική και έμπρακτη καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μάστιγας και γι’ αυτό οι συντελεστές της είναι άξιοι κάθε επαίνου!