22 Ιουνίου 2024

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΔΟΥΣΑ 2022

Η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2022 ΤΤΧ/FSE διοργανώνεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό την εποπτεία της αρμόδιας Υφυπουργού για την ένταξη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG HOME. H άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10-11 και 12 Μαίου 2022.

Η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2022 αποτελεί την πρώτη ιστορικά άσκηση για  την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, εξαιτίας της τόσο μεγάλης εμβέλειας λόγω της  συμμετοχής όλων των  εθνικών και διεθνών αρχών και οργανισμών καθώς και Διπλωματικών Αντιπροσωπειών.

Η αρχιτεκτονική της άσκησης περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια πιθανής εμπορίας ανθρώπων μεταξύ των οποίων παράνομη εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση, εμπορία οργάνων  και digital trafficking. Αναφορικά με την υλοποίηση η άσκηση συνδυάζει δυο τύπους ασκήσεων, καθώς χαρακτηρίζεται τόσο ως άσκηση επί χάρτου, όσο και ως άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης.

Στην άσκηση μετέχουν  15 Εθνικές Αρχές και Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί και ειδικότερα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τις Υπηρεσίες του (Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων,η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η Υπηρεσία Ασύλου), η Ελληνική Αστυνομία, το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (ΥΠΕΞ), ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) το Γ.Ν.Α. «ΛΑΙΚΟ» καθώς και οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί θεσμοί και οργανισμοί: Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), EUROPOL, European Union Asylum Agency (EUAA-former EASO), UN HCR, IOM, UNICEF και Α21.

Σημαντικό στοιχείο της άσκησης αποτελεί η συμμετοχή μιας σειράς διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα –Πρεσβεία της Κύπρου, Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας, Πρεσβεία του Βελγίου, Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου- οι οποίες θα συμμετάσχουν σε πραγματικό χρόνο στην ενεργοποίηση της διεθνούς συνδρομής.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία θα συμμετάσχει στην άσκηση: α)με μια επιχειρησιακή μονάδα αστυνομικών από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής β)με μια Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και γ) με μια Ομάδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  Για τους σκοπούς της άσκησης το Γ.Ν.Α. «ΛΑΙΚΟ» θα τεθεί σε ειδική εφημερία, ενώ η EUROPOL θα πραγματοποιήσει σε πραγματικό χρόνο ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ και των εκπροσώπων των Διπλωματικών Αντιπροσωπειών, ενεργοποιώντας έτσι τη διεθνή συνδρομή.

Για τους σκοπούς της άσκησης θα λειτουργήσουν δύο ειδικές δομές. Το MEDUSA 2022 Global Networking το οποίο θα στελεχώσουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι (Κατερίνα Στυλιανέα, Κώστας Μουσογιάννης, Μανώλης Ασαριώτης (ΑΝΤ1), Γιάννης Σουλιώτης (Καθημερινή), Νατάσα Ράγιου και Δημοσθένης Καλαμπάκας (ΑΠΕ) καθώς και η Ειδική Εισαγγελία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων η οποία θα αποτελείται από έγκριτους νομικούς.

Η Διοίκηση της άσκησης θα χρησιμοποιήσει σειρά «ηθοποιών» για την εξέλιξη του σεναρίου οι περισσότεροι εκ των οποίων θα συμμετάσχουν με τον πραγματικό τους ρόλο. Το σενάριο όμως θα υποστηρίξουν και ηθοποιοί με επικεφαλής τη γνωστή ηθοποιό και Αντιπερειφερειάρχη Πολιτισμού κα Μαίρη Βιδάλή ενώ μαθητές της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “ΑΘΗΝΑΙΚΗ Σκηνή Κάλβου Καλαμπόκη” θα συμμετάσχουν σε διάφορους ρόλους.

Η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2022 ΤΤΧ/FSE θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε συνολικά 22 τοποθεσίες στην Ελλάδα, τη Μάλτα, τις Βρυξέλλες και τη Χάγη ενώ στις 12 Μαίου 2022 θα πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο σε «μυστική» τοποθεσία στην Αθήνα επιχείρηση της ΕΛΑΣ με την κωδική ονομασία «ΜΕΔΟΥΣΑ 2022».

Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας του σεναρίου της άσκησης συγκροτήθηκε μια Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή υπό την Προεδρία της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και με τη συμμετοχή των Επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οργανισμών και διπλωματικών αντιπροσωπειών.