22 Ιουνίου 2024

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνου Παπαθανασίου για τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΜΕΔΟΥΣΑ 2022»

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη τιμή την συνέργεια αυτή των τόσο σημαντικών φορέων, την μεγάλη Άσκηση «Μέδουσα 2022», που στόχο έχει να αναδείξει το φαινόμενο της εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων, καθώς και τις συνέπειες που πυροδοτεί.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή δουλείας, η οποία  αφενός μεν προσβάλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αφετέρου μετατρέπει τον ίδιο τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης οικονομικών συμφερόντων. Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας στην εκδήλωση του φαινομένου, ωστόσο τα τελευταία τεκταινόμενα στην γειτονική μας Ουκρανία, αναζωπύρωσαν αισθητά τις υποθέσεις εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων στη χώρα μας.

Γιατί όμως το trafficking «ανθίζει»; Το trafficking «ανθίζει», διότι υπάρχουν ομάδες ατόμων που δεν σέβονται την ανθρώπινη ύπαρξη και δεν διστάζουν να καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ανθίζει γιατί αποτελεί την πλέον κερδοφόρα παράνομη εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και το παράνομο εμπόριο όπλων. Τα θύματα του δε, ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, ανάμεσα τους κυρίως γυναίκες και παιδιά, που πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς καταπάτησης στο οποίο ζουν. Στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας μας κρατούνται ήδη 25 δράστες – μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζονται με την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με όμορες περιφερειακές αστυνομικές αρχές.

Η μάστιγα της εμπορίας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων έχει πολλές προεκτάσεις, σε ποικίλους τομείς, επομένως η αντιμετώπιση της αποτελεί εξίσου ένα έργο πολυεπίπεδο. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής καταδικάζει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια σχετίζεται με το φαινόμενο, και στέκεται δίπλα στους φορείς καταπολέμησής του, δηλώνοντας την αμέριστη υποστήριξη και συμμετοχή της στις δράσεις που οργανώνονται για να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των πολιτών όλου του κόσμου.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους λοιπόν, εύχομαι ευόδωση στο πολύτιμο έργο σας!

Κωνσταντίνος Παπαθανασίου
Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής