15 Ιουλίου 2024

Μάνος Λογοθέτης - Δήλωση ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Η Άσκηση Μέδουσα 2022, που πραγματοποιεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG HOME αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Το trafficking, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εγκληματικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, που αποφέρει τεράστια παράνομα κέρδη, αποτελεί μελανή κηλίδα για τον πολιτισμό μας, καθώς καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Άσκηση συνιστά πρωτοπόρο εγχείρημα, τόσο ως προς το αντικείμενο και την εμβέλειά της, όσο και ως προς το εύρος των φορέων, των αρχών και των οργανισμών που συμμετέχουν. Ειδικά η συμμετοχή διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, οι οποίες θα συμμετάσχουν σε πραγματικό χρόνο στην ενεργοποίηση της διεθνούς συνδρομής κατά την εφαρμογή των σεναρίων, καταγράφεται ως μια σημαντική καινοτομία.

Η Μέδουσα 2022 αποτελεί για μας μια ακόμα μεγάλη πρόσκληση, καθώς θα δοκιμάσει στην πράξη την ανθεκτικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, σε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους επίπεδα, σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εθνικές αρχές, αλλά και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών εμπορίας ανθρώπων, σε μια άσκηση που συνδυάζει στοιχεία τόσο ασκήσεων επί χάρτου, όσο και ασκήσεων πεδίου πλήρους ανάπτυξης. Η Άσκηση Μέδουσα 2022 είναι ένα τολμηρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαριστώ θερμά τους όλους τους συντελεστές και εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημα, το οποίο  θα μας προσφέρει πολύτιμη γνώση σε ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα όπως η αποτελεσματική δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων.