22 Ιουνίου 2024

Μήνυμα της Επιτετραμμένης της Πρεσβείας των ΗΑΕ στην Αθήνα κα Eiman Alzeyoudi σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΑΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

12 Μαΐου 2022

Θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά το Ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την Άσκηση MEDUSA 2022 κατά της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της εμπορίας ανθρώπων. Είναι μια από τις πρώτες χώρες της περιοχής που ψήφισε νομοθεσία ποινικοποιώντας την εμπορία ανθρώπων και συνεχίζει να επικαιροποιεί τους νόμους της για να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει τα συμφέροντα των θυμάτων.

Το 2007 τα ΗΑΕ ίδρυσαν την Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και έχουν δημιουργήσει σχετικά προγράμματα για την καταπολέμηση του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος. Η χώρα έχει επίσης ξεκινήσει μια σειρά από προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκστρατείες για την ενημέρωση των ατόμων σχετικά με τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων, τρόπους ασφαλούς παραμονής και μεθόδους καταγγελίας σχετικών περιστατικών.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον σχεδιασμό προληπτικών μέτρων για την προστασία των θυμάτων εμπορίας, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το «Ειδικό Πρόγραμμα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων» των ΗΑΕ, το πρώτο του είδους του στην περιοχή, το οποίο βοηθά τους εμπειρογνώμονες να αποκτήσουν ερευνητικές δεξιότητες για τον εντοπισμό και την πρόληψη αυτών των εγκλημάτων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα, στη χώρα λειτουργούν διάφορα ιδρύματα που παρέχουν περίθαλψη και στέγαση στα θύματα αυτά, συμπεριλαμβανομένου του «Abu Dhabi Center for Shelter and Humanitarian Care». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν σήμερα ένα δίκτυο κέντρων για την προστασία και την αποκατάσταση των θυμάτων στο Abu Dhabi (EWAA Shelter for Women and Children), στο Ντουμπάι (Dubai Foundation for Women and Children) και στο Ras Al Khaimah (Aman Shelter for Women and Children).

Τέλος, η χώρα έχει υπογράψει μνημόνια συμφωνίας με χώρες για την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του «Abu Dhabi Dialogue» πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΑΕ και ασιατικών χωρών. Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετέχουν σε πολλές περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και εγείρουν τακτικά ζητήματα στην Επιτροπή Arab Human Rights Commission Charter Committee και αποτελούν ενεργό μέλος του UN Group of Friends Against Human Trafficking.

Σας ευχαριστώ